24. децембар 2021.

НОВА СНАГА СРБИЈЕ ПОЗИВА НА ОДБРАНУ УСТАВА - РЕЦИ НЕ УСТАВНИМ ПРОМЕНАМА

Нова снага Србије позива све грађане којима је стало до Србије и очувања њеног уставног поретка, да 16. јануара 2022. године изађу на референдум, гласају против уставних промена и на тај начин одбаце уцене из Европске уније.

Акт о промени Устава Републике Србије о којем ће се грађани изјашњавати на референдуму, представља потпуни уставноправни промашај, фрапантан пример недоречености и недоследности и што је најгоре његовим усвајањем грађани, као носиоци суверености, били би лишени исте те суверености.

Одлуком да се Народна скупштина Републике Србије суштински искључи из избора судија и тужилаца, правосуђе се лишава и минимума демократског легитимитета, а пресуде ће "у име народа" изрицати они у чијем избору народ, односно грађани наше земље, ни на који начин нису учествовали.

Амандманом XII Акта о промени Устава одређено је да се мења члан 150. Устава и то тако што ће Високи савет судства, између осталог, бирати судије и одлучивати о престанку њихове функције, што значи да ће Народна скупштина, коју чине народни посланици као представници грађана, бити потпуно искључена из процеса избора судија.

Будући да нису испуњени елементарни услови предвиђени Законом о референдуму и народној иницијативи који се односе на слободу медија и услова за вођење референдумске кампање, сматрамо да би најадекватније било да се од расписаног референдума одустане или евентуално да се његово одржавање одложи за период после парламентарних избора.