20. јануар 2022.

ПАТРИОТСКИ БЛОК: РИК ДА ОБЈАВИ ИМЕ СВАКОГА КО ЈЕ ГЛАСАО НА РЕФЕРЕНДУМУ

Патриотски блок, чији је део Нова снага Србије, захтева од Републичке изборне комисије да најкасније до 31. јануара 2022. године на свом сајту објави име сваког појединачног човека који је у бирачким списковима евидентиран као да је гласао на референдуму одржаном 16. јануара.

Приликом анализе резултата референдума на којем су се грађани изјашњавали о потврђивању или одбацивању Акта о промени Устава Републике Србије, утврђене су значајне и бројне неправилности које доводе у питање регуларност референдумског процеса и резултате гласања.

Не улазећи овог пута у нерегуларности које се односе на поступање саме Републичке изборне комисије приликом формулисања обавештења упућеног грађанима са аргументима искључиво за промену Устава, учешће јавних функционера у референдумској кампањи и поред тога што је то Законом о референдуму и народној иницијативи изричито забрањено и неравноправне медијске услове, указујемо на нерегуларности и нелогичности које су се дешавале на самим бирачким местима.

Неспорно је утврђено да су на одређеним бирачким местима читаве породице евидентиране као да су гласале и поред тога што се нису ни појавиле на бирачким местима нити су гласали у кућним условима због немогућности да приступе бирачком месту. Утврђено је и документовано да су поједини председници бирачких одбора сами гласали уместо грађана који нису учествовали у процесу изјашњавања. И поред изразито ниске изласности од 30%, забележени су бројни случајеви, нарочито у сеоским и забаченим срединама, где је наводна излазност износила преко 80% и где је број гласова за опцију ДА преко 90, па чак и 100%.

Све ово уноси озбиљну и оправдану сумњу у регуларност референдумског процеса и још важније, званичне резултате самог гласања. Због тога захтевамо од РИК-а да објављивањем имена сваког појединачног гласача који се наводно 16. јануара 2022. појавио на бирачком месту, омогући сваком грађанину да се непосредно увери да ли је његов глас злоупотребљен, односно украден и придодат збиру гласова за промену Устава, која је, званично, добила већину на референдуму.