28. март 2022.

НИКОЛА МАЛЕНЧИЋ: ЗА КРАЈИШНИКЕ ЈОШ УВЕК НЕМА НИ ПРИВИДА ПРАВДЕ

Говорећи о страдању и прогону Срба из Републике Српске Крајине, Никола Маленчић, председник Нове снаге Србије, посебно се осврнуо на проблеме са којима се они још увек суочавају и предложио конкретна решења за њихово превазилажење.

Истакао је да још увек нико није одговарао за више хиљада убијених цивила, исто толико спаљених кућа и 250.000 прогнаних са својих вековних огњишта, са Баније, Кордуна, Лике, Славоније и Далмације.

Констатовао је да они малобројни Срби који су након рата успели да се врате у своје родне куће ни данас немају готово никаква права, морају да крију своју националну и верску припадност, тако да се слободно може рећи да су Срби у данашњој Хрватској грађани другог реда.

Будући да према проценама Комесаријата за избеглице и у 2022. години постоји преко 12.000 крајишких породица са нерешеним стамбеним питањем, закључио је да приоритет државе Србије уместо прихватања и насељавања миграната са Блиског истока мора да буде трајно и темељно решавање стамбеног питања прогнаних Срба, тако да више ни један Крајишник не буде без крова над главом.

Подвукао је да су неопходне хитне измене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и њихових породица и признавање статуса бораца крајишким ратницима, али исто тако и признавање ратног стажа за читаво време трајања рата, признавање војних књижица и других писаних исправа из Републике Српске Крајине, као и статуса цивилних инвалида рата.

Осврнувши се на предстојеће изборе напоменуо је да Нова снага Србије подржава председничку кандидатуру Бошка Обрадовића, између осталог и због тога што је, за разлику од већине осталих политичара који се Крајишника сете само када им требају њихови гласови, он свих претходних година, невезано за изборе и предизборне кампање, без икакве задршке и на сваком месту говорио о страдању српског народа на подручју Независне државе Хрватске, о издаји Републике Српске Крајине од стране Милошевићевог режима, организовао бројне трибине посвећене "Олуји" и прогону нашег народа.

Такође, он има и конкретан програм чијом реализацијом могу да се реше сви ови проблеми, али и многи други који и данас муче Крајишнике, због чега је позвао све своје земљаке да на предстојећим изборима гласају за Бошка Обрадовића и Патриотски блок на чијем је он челу.