4. август 2022.

НИКОЛА МАЛЕНЧИЋ: ПАМТИМО "ОЛУЈУ", КРАЈИНА ЋЕ ПОНОВО БИТИ НАША

Никола Маленчић, председник Нове снаге Србије, поводом обележавања 27. годишњице "Олује", говори о страдању српског народа и паду Републике Српске Крајине, из перспективе некога ко је био у колони 250.000 прогнаних Срба.

Данас се навршава 27 година од геноцидне акције хрватске војске и полиције "Олује", која без сумње представља највеће етничко чишћење на простору Европе после Другог светског рата.

Ми, Срби Крајишници, прогнани са својих вековних огњишта, до данашњег дана нисмо дочекали ни привид правде. Још увек нико није одговарао за више хиљада убијених цивила и преко 250.000 протераних, међу којима смо били моја породица и ја.

Апсолутно смо свесни смо да ће правда за нас највероватније остати недостижна, будући да западни свет и међународне институције никада нису занимале српске жртве и наша страдања, па тако ни двоструки геноцид који су Хрвати извршили над Србима у 20. веку.

Они малобројни Крајишници који су након завршетка рата успели да се врате својим родним кућама ни данас немају готово никаква права, морају да крију своју националну и верску припадност и може се слободно рећи да су Срби у данашњој Хрватској грађани другог реда.

На овај тужан и трагичан дан за све нас Крајишнике обраћам се нашим непријатељима добро познатим стиховима који у себи носе веома снажну и важну поруку: "У Крајини православне свеће, никад нико угасити неће. Док је Срба и Крајине биће, још рађају мајке Обилиће".