25. новембар 2022.

НЕБОЈША САВИЋ: МИ, СРБИ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ СЕ НЕЋЕМО ПРЕДАТИ

Небојша Савић, Србин са југа Косова и Метохије, члан Главног одбора Нове снаге Србије и повереник НСС Косовска Витина, образложио је став Срба из јужне српске покрајине о досадашњим преговорима у Бриселу и постигнутом споразуму о регистарским таблицама.

Окарактерисао је као срамну и недостојну одлуку наше државе на челу са председником Александром Вучићем о прекиду издавања регистрација са називима српских градова на Косову и Метохији.

Истакао је да је председнику наше земље очигледно безначајан број од око 90 аутомобила годишње који се региструју на "КМ" таблице и напоменуо да су Срби северно од Ибра, уколико желе нови аутомобил, сада приморани да га региструју на таблице тзв. Косова, прецизније остали су без могућности да на њиховим таблицама буду ознаке Републике Србије.

Најпре је наша држава пустила да Срби који живе јужно од Ибра остану без српских таблица, договор је био да се Србима издају "КС" статусно неутралне таблице, али су и то тзв. косовске власти једнострано укинуле без нових преговора, а Србима је остављена могућност искључиво "РКС" таблица. Сада је учињено да се Куртијев, Борељов и Лајчаков план полако, али сигурно остварује и на северу Косова и Метохије.

Срби са Косова и Метохије се са оваквом одлуком државног руководства не слажу, нити ће се икада сложити да се наш идентитет убија на овим просторима.

Посебно је истакао чињеницу да "Заједнице српских општина" очигледно неће бити, да ће Шиптари прекршити сваки договор, сваки потпис и смислити још ко зна шта и вршити притисак на Србе и у будућности, због чега ни Србија више не треба да се придржава Бриселског споразума и разноразних договора, као и да се са издавањем српских регистарских ознака треба почети већ за неколико месеци.

Ми, Срби са Косова и Метохије се нећемо предати, а од власти у Београду захтевамо да нас не продаје!